Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś jurajski pochodzi z polskiej hodowli. W przeciwieństwie do łososia norweskiego karmiony jest bez antybiotyków i pływa w czystej wodzie geotermalnej. Jest pyszny i co też istotne jest tańszy i zdrowszy od łososia norweskiego.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 61
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 271
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5426
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 61
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 271
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5426
Składniki
Ryba: Jeśli mamy rybę w całości to ją filetujemy. Odcinamy głowę i płetwy. Oddzielamy mięso od kręgosłupa. Z płatów delikatnie odcinamy skórę. Za pomocą pęsety wyjmujemy ości.
Ciasto: Z sera, masła, mąki i soli zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w kulę. Owijamy folią. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Warzywa: Marchewkę kroimy w cienkie słupki, a pora w plasterki. Dusimy na maśle przez 5-6 minut. Doprawiamy do smaku solą. Studzimy.
Przygotowanie: Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na placek o około 0,5 cm grubości. Z każdego placka wycinamy kształt ryby.
Na cieście układamy warstwę przestudzonych warzyw, a na warzywach układamy rybę oprószoną solą i młotkowanym pieprzem. Na rybie układamy warzywa i przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzeg ciasta dociskamy i zaklejamy.
Ciasto nacinamy za pomocą nożyczek, aby przypominało rybie łuski. Z resztek ciasta robimy oko ryby. Ciasto smarujemy z wierzchu jajkiem. Tak samo postępujemy z drugim filetem.
Łososia pieczemy w 200°C przez około 30 minut, aż ciasto będzie złote.
Tak przygotowanego łososia można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.