Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łosoś w marynacie czosnkowej - Robert Sowa"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9427
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 229
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 510
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9427
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 229
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 510
Składniki
Marynata: 1 pączek bazylii; 2 całe główki czosnku; 6 łyżek oliwy z oliwek; sok z dwóch cytryn; świeżo mielony, czarny pieprz; sól gruboziarnista.
<b>Sposób przygotowania:</b>
Główki czosnku przekroić na pół, każdy kawałek owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 minut. Następnie wycisnąć czosnek z łupinek i zmiksować z liśćmi bazylii, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Marynatę nałożyć na łososia, włożyć rybę do torebki foliowej i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. W czasie marynowania należy przekręcać torebkę tak, aby marynata równomiernie otaczała filety z łososia. Przed rozpoczęciem grillowania zebrać z ryby nadmiar marynaty, a następnie doprawić ją do smaku solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Łososia ułożyć na tacce aluminiowej, podczas grillowania polewać marynatą.
Autor przepisu: mistrz kulinarny Robert Sowa<br>Stylizacja zdjęć: Ewa Gębska
<b>Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi <a href="http://kobieta.interia.pl/kuchnia/dodaj-przepis"class="more" style="color:#07336C">"przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!"</a>. Najlepsze przepisy nagradzamy!</b>
<b><a href="http://quizy.interia.pl/kobieta/quiz/czy-dobrze-gotujesz,293,1?id=293"class="more" style="color:#07336C">Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!</a></b>Źródło: materiały prasowe