Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łosoś z orzechami i suszonymi śliwkami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 112
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 112
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Łososia dzielę na pół, nacieram solą, kolorowym i cytrynowym pieprzem. Posypuję drobno siekanym koperkiem. Na patelni rozgrzewam olej, na którym układam łososia, skórką do dołu.
W czasie, gdy ryba smaży się z jednej strony, siekam grubo orzechy, a umyte, osuszone śliwki kroję na pół. Usmażoną do połowy rybę przewracam na drugą stronę. Obok układam bakalie, które muszą się także podsmażyć.
Skórkę startą z połowy i sok wyciśnięty z całej cytryny doprowadzam do zagotowania. Zagęszczam mąką ziemniaczaną rozmieszaną z łyżką zimnej wody. Słodzę lekko miodem. Ciepłą rybę podaję z bakaliami i sosem.
Wartość odżywcza jednej porcji 477 kcal Białko 26 g/ Tłuszcz 25 g/Węglowodany 67 g
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 9,50 zł
<strong> Jadwiga Kwiek, Zakliczyn nad Dunajcem</strong>Źródło: Rewia