Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś to bardzo zdrowa i smaczna ryba, ale stanowczo odradzam spożywanie łososia hodowlanego lub atlantyckiego. Najmniej obciążony metalami i lekarstwami jest dziki łosoś z Alaski. Takiego właśnie łososia lubimy najbardziej i często przyrządzam go z pomarańczami, gdyż jest to doskonała kombinacja smaków. Tym razem przyrządziłam panierowanego łososia z czerwonymi pomarańczami, czarnymi oliwkami i rukolą z pomarańczowym winegretem.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 17
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 17
Składniki
Oczyscic filety z lososia i usunac osci. Doprawic sola, pieprzem i panierowac w mace, jajku i mieszance panko z bulka tarta. Na patelni rozgrzac oliwe z maslem i smazyc panierowane filety na srednim ogniu na zloty kolor przez ok.4 minuty. Obracac kilka razy.
Podgrzac sok pomaranczowy i zredukowac jego ilosc o okolo jedna trzecia. Ostudzic a nastepnie dodac odrobine soku z cytryny i oliwki. Obrac czerwone pomarancze i pokroic w plastry o grubosci 1 cm. Umyc i osuszyc rukole. Zrobic winegret z kremu balsamicznego, oliwy, octu, soku z czerwonej pomaranczy i odrobiny soku z cytryny i wymieszac z sałatka.
Ulozyc plastry czerwonej pomaranczy na talerzu, dodac sok pomaranczowy z oliwkami, rukole i ulozyc filety rybne na wierzchu. Kto lubi, moze wszystko skropic sokiem z cytryny i oliwa z oliwek.