Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lubelskie cebularze"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1192
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 49
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1192
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 49
Składniki
Cebule obierz, pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do wrzącej wody. Gotuj 1–2 minuty, odcedź, dobrze osącz. Jeszcze gorącą wymieszaj z łyżeczką soli oraz olejem. Możesz dodać także 3 łyżki suchego maku. Tak przygotowaną cebulę przełóż do słoika. Szczelnie zakręć i po wystudzeniu wstaw do lodówki na dobę albo dwie.
Drożdże rozetrzyj z cukrem, 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka. Zaczyn odstaw od wyrośnięcia. Masło stop, przestudź. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj jajko, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj masło.
Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, odrywaj małe kawałki. Zrób z nich placuszki. Na każdy nałóż cebulowy farsz. Zlep, formując owalne ciastka. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180oC.Źródło: Naj