Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron w cieście francuskim"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2128
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20987
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2128
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20987
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente (na pół twardo). Odcedź, przelej zimną wodą. Strąki papryki umyj, usuń gniazda nasienne, miąższ drobniutko pokrój. Cebulę obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mielone mięso i podsmaż. Dodaj przygotowane warzywa, rozdrobnione pomidory, natkę oraz starty żółty ser. Wymieszaj, duś kilka minut. Przypraw masę solą oraz pieprzem.
Rozmrożone ciasto francuskie rozłóż. Wytnij w nim koło wielkości naczynia do zapiekania. Z pozostałego ciasta wytnij paski.
Żaroodporną formę posmaruj masłem, posyp bułką tartą. Rozłóż wycięty krążek ciasta. Układaj warstwami makaron oraz sos z mielonym. Na wierzchu ułóż kratkę z paseczków ciasta. Kratkę posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz ok. 20-30 minut w temp. 180°C. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi.
<strong>Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego</strong>Źródło: Takie jest życie