Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaron z bazylią"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 264
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 264
Składniki
Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki dokładnie oczyść. Duże potnij. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć pieczarki i smaż 2-3 minuty. Dodaj boczek i cebulę, smaż, aż boczek będzie chrupiący. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć groszek (nie musisz go rozmrażać). Wlej śmietanę i bulion. Doprowadź do wrzenia. Posyp mąką i stale mieszając gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Bazylię umyj, osusz i oderwij listki. Kilka zostaw do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do sosu, wymieszaj i przypraw do smaku. Wymieszaj makaron z sosem. Podawaj ze startym parmezanem i listkami bazylii.
Czas przygotowania: 35 minut 620 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień