Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo czekałam i w końcu się doczekałam... siatka bobu chłodzi się już w lodówce :-) Bobu w tym roku nie jest zbyt dużo, a do tego jego cena w porównaniu do poprzednich lat powala, jednak patrząc na jego sezonowość nie mogłam sobie odmówić zakupu chociaż jednego woreczka :-) Bób dodaję do sałatek, robię z niego pastę do chleba, ale także świetnie smakuje w daniu głównym. Moja dzisiejsza propozycja to makaron z boczkiem i bobem. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 30
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 28
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 27
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21477
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 46
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 30
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 28
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 27
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21477
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 46
Składniki
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Z boczku odcinamy skórę, kroimy go w kostkę i podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Gdy się lekko wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy ok 7 minut.
Bób płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy: sposób pierwszy to tradycyjne gotowanie bobu w garnku z wodą. Do rondla wlewamy wodę, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy bób i dodajemy ok pół łyżeczki cukru. Sól wsypujemy dopiero pod koniec gotowania. Cały proces trwa ok 15 minut, ale nie dłużej! Sposób drugi (stosowany przeze mnie i wg mnie smaczniejszy ) to gotowanie bobu na parze. Ja to robię w parowarze i cały proces trwa ok 10 minut.
Ugotowany bób (można ściągnąć z niego skórkę, ale nie trzeba) mieszamy z boczkiem i cebulą. Gorący, NIE przelany zimną wodą makaron mieszamy z dodatkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Przed podaniem danie posypujemy posiekaną cebulką dymką. SMACZNEGO :-)