Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaron z gulaszem i warzywami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 182
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 182
Składniki
Mięso umyj, pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Cebulę pokrój w kostkę lub talarki. Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz, pokrój w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj mięso i mieszając smaż, aż się zrumieni. Zdejmij z ognia, dodaj słodką mieloną paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz świeżą paprykę. Wymieszaj, wlej 1 szklanki wody.
Duś na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godzinę). Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz kajeński i dopraw do smaku solą.
W dużym garnku zagotuj wodę, odmierzając 1 litr na każde 10 dag makaronu. Gdy woda zacznie wrzeć, lekko ją posól, wrzuć makaron i przykryj garnek pokrywką. Idealny makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy.
Gdy się ugotuje, odcedź go na dużym durszlaku (nie przelewaj go wodą, gdyż możesz wypłukać skrobię nadającą mu sprężystość i smak). Makaron przełóż na talerze, polej gulaszem, posyp posiekaną natką.Źródło: Świat i Ludzie