Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo szybkie danie, które można podawać z każdym rodzajem makaronów. Mi akurat udało sie kupić makaron z semoliny z pszenicy twardej w kształcie rurek - więc danie wygląda wyjątkowo oryginalnie.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 250
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 250
Składniki
Do miski nalewamy zimnej wody, wkładamy krewetki i dokładnie myjemy. Następnie obieramy z pancerzyków, nacinamy grzbiet i usuwamy jelito. Obrane i oczyszczone krewetki przekładamy do drugiej miski.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
W tym samym czasie kroimy papryczkę chili i czosnek - w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojony czosnek oraz papryczkę chili. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy krewetki. Gdy przesmażą się lekko z wierzchu (w środku dalej powinny zostać surowe) dolewamy piwo. Czekamy, aż piwo wyparuje, dodajemy część posiekanej natki pietruszki, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Makaron odcedzamy, następnie wrzucamy na patelnię z krewetkami, dodajemy drugą część posiekanej pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i starannie mieszamy.
Smacznego :)