Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krótko podsmażona cykoria jest przepyszna- soczysta i aromatczna
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 81
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1217
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 81
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1217
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Przestraszona cykoria ma niesamowity smak, konsystencją przypomina szparagi, ale ma o wiele bogatszy smak i traci goryczkę. Na oliwie zeszkliłam cebulę potem dodałam posiekany czosnek, jak tylko zacznie się rumienić wlałam pomidory i dodałam fileciki anchovies- rozpadną się i nadadzą daniu bogatszy smak. Gdy pomidory się przesmażyły dodałam sery- topiony, żółty, pleśniowy- camembert. Topiony ser sprawi, że sos będzie jednolity. Całość doprawiłam ziołami i przyprawami i dodałam kapary.
Na osobnej patelni podsmażyłam pokrojone w paski większe liście cykorii,i dodałam je do sosu pod koniec smażenia. Środki cykorii składające się z mniejszych liści- bez głąba przekroiłam na pół, też przesmażyłam na osobnej patelni. Lekko posypane solą cykorie potrzebują dosłownie kilka minut- momentalnie zaczyna się rumienić na brzegach- to znak że są gotowe. Ugotowany makaron zmieszałam z sosem i udekorowałam go połóweczkami cykorii i posypałam wiórkami parmezanu. Smacznego :)