Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny, prosty makaron w sosie z suszonymi grzybami i szynką w sosie śmietanowo-parmezanowym. Proste i pyszne danie.
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 153
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 323
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 87
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 120
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 153
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 323
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 87
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 120
Składniki
Namoczyć grzyby we wrzątku, zostawić na ok ½ h. Odsączyć, płyn zachować i posiekać. Pokroić w kosteczkę cebulę i trochę większą kostkę szynkę. Na maśle podsmażyć cebulę aż się zarumieni, dodać szynkę i grzyby. Podsmażyć ok 5 minut, wlać wino. Smażyć mieszając od czasu do czasu aż płyn wyparuje. Smażyć jeszcze ok 20 minut, mieszając i podlewając płynem z moczenia grzybów. W międzyczasie ugotować makaron. Zostawić kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Na końcu dodać do grzybów i szynki śmietanę, mieszać jeszcze kilka minut na ogniu, doprawić i dodać cytrynę – wymieszać i zestawić z ognia. Wymieszać makaron z sosem i wodą po gotowaniu makaronu. Podawać posypane startym parmezanem i natką pietruszki.