Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaron z warzywami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 229
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 525
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 229
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 525
Składniki
<strong>Ponadto:</strong>
foremek na muffinki lub babeczki, tłuszcz do posmarowania foremek.
Makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo i osącz z wody. Bakłażan i cukinię razem ze skórką pokrój w plastry. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Bakłażan oprósz solą i odstaw, aby puścił wodę. Z ugotowanego makaronu uformuj gniazdka, układając po porcji w nasmarowanych tłuszczem foremkach. Mogą to być foremki na muffinki lub duże babeczki.
Piekarnik rozgrzej do 200° C, wstaw foremki z ma- karonem i zapiekaj ok. 15 minut, aż makaron zyska złoty kolor.
W tym czasie przesmaż bakłażana i cukinię na rozgrzanym oleju, zaś na rozgrzanym maśle zeszklij czosnek. Do czosnku dodaj pomidory i chwilę duś razem. Dodaj suszoną bazylię, oregano, sól, pieprz i wymieszaj.
Na talerzach układaj po kilka plasterków bakłażana oraz cukinii, na nich zapieczone gniazdka makaronowe, a na wierzchu kładź po porcji gorących pomidorów z czosnkiem. Udekoruj jeszcze cząstkami pomidorków koktajlowych i od razu podawaj.
<strong>: 30 minut Porcja: 395 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie