Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron z ziemniakami"
Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zas...
Odsłon: 42
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 32
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 472
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 321
Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zas...
Odsłon: 42
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 32
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 472
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 321
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kminku, aż będą zupełnie miękkie (przez 20 minut).
Do osobnego garnka włóż makaron. Dodaj 2 łyżki oleju, ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo według przepisu podanego na opakowaniu (15-20 min). Odcedź na sicie, przelej zimną wodą.
Wędzony boczek pokrój w plasterki, a następnie w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę smalcu. Wrzuć pokrojony boczek, wysmaż chrupiące skwarki.
Cebulę obierz, umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię razem ze skwarkami. Przesmaż na złoty kolor. Na koniec dodaj odcedzony makaron oraz ziemniaki.
Całość wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj razem z surówką z sałaty, pomidorów i papryki lub z kiszonym ogórkami.
Bogatszą wersję tego prostego dania możesz przygotować, dodając do ziemniaków i makaronu ze skwarkami obgotowaną i posiekaną kapustę kiszoną oraz plasterki przesmażonej na oleju dowolnej wędliny czy kiełbasy.Źródło: Świat kobiety