Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaronowe leczo"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 113
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 113
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. W tym czasie obierz i drobno poszatkuj cebulę oraz czosnek. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę z czosnkiem.
Cukinię umyj, odetnij końcówki. Przekrój warzywo na pół, usuń pestki. Miąższ drobno posiekaj. Paprykę opłucz, osusz, pozbaw nasion, również drobno pokrój.
Cukinię oraz paprykę wrzuć do rondla z cebulą. Smaż, mieszając, aż warzywa zmiękną (kilka minut). Dodaj sparzone, pozbawione skórki i posiekane pomidory. Duś razem około 20 minut. Leczo dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Z chlebków wydrąż środki. Nałóż porcje odcedzonego penne, polej przygotowanym leczo. Wierzch potrawy posyp posiekaną bazylią i startym parmezanem.
czas ok. 70 min; porcja – 610 kcal, cena 4,40 złŹródło: Świat kobiety