Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaronowo-serowy torcik z kaparami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3120
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3120
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
Makaron ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku według wskazówek podanych na opakowaniu. Kapary osącz z zalewy. Groszek wsyp na posolony wrzątek, gotuj 2 min, odcedź i przelej na durszlaku zimną wodą, by nie stracił koloru. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach.
Bazylię oraz natkę opłucz, osusz, strzepując wodę. Listki poodrywaj od gałązek i drobno je posiekaj. Połowę ziół odłóż do posypania torciku. Pozostałe wymieszaj ze startym serem, ricottą, kaparami, zielonym groszkiem oraz rozmąconymi jajkami. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron odcedź. Lekko przestudź i wymieszaj z przygotowaną masą. Tortownicę wyłóż długimi kawałkami folii aluminiowej. Posmaruj ją olejem. Formę napełnij makaronem z sosem, lekko wszystko dociśnij dłonią.
Mozzarellę oraz goudę zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Serami posyp wierzch torciku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20 min. Przed podaniem zapiekankę posyp odłożonymi ziołami.Źródło: Tina