Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makrela na ostro"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 130
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 130
Składniki
Makrele spraw i odetnij głowy. Umyj dokładnie w zimnej wodzie, po czym osusz papierowym ręcznikiem.
Limonkę oraz cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z nich cały sok. Dodaj kolendrę, posiekane zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę lub pocięty z cienkie plasterki oraz poszatkowaną cebulę i ostrą papryczkę. Dopraw sos solą i szczyptą pieprzu i wymieszaj z roztopionym masłem.
Polej makrele przygotowaną marynatą i odstaw je na godzinę do lodówki.
Następnie zawiń ryby w folię aluminiową i upiecz je na grillu razem z pokrojoną w plastry cukinią.
Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlany wymie szaj z cukinią i rozłóż go na talerzach. Na nim umieść chrupiące makrele.
Czas: 50 min. 1 porcja = 310 kcalŹródło: Kurier TV