Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makrela w ziołach"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 77
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 207
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 106
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 77
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 207
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 106
Składniki
Wypatroszone makrele dokładnie umyj i osusz. Obficie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godz. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Nieobrane wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu 15-20 min (muszą być lekko twarde). Odcedź. Gdy wystygną, obierz je ze skórki i pokrój w niezbyt grube plastry.
Do miękkiego masła dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę oraz zioła i dokładnie wymieszaj. Posmaruj nim równomiernie ryby w środku i na zewnątrz. Do środka każdej ryby włóż po kilka plasterków ziemniaków i 2 plasterki cytryny. Wierzch posmaruj musztardą.
Każdą rybę zawiń w folię aluminiową. Włóż na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180° C.
Kilka minut przed końcem pieczenia odkryj folię, by ryba lekko się przyrumieniła. Podawaj udekorowane plasterkami cytryny, ze świeżym pieczywem i pomidorami.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 480 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie