Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną i zdrową makrelę zapieczoną z burakiem. To danie jest idealne dla tych, którzy cenią sobie zdrową kuchnię oraz pyszne, domowe smaki. Aby przygotować tę potrawę, potrzebujemy tylko kilku prostych składników: makreli, cytryny, cebuli, czerwonych buraków, oliwy z oliwek, tymianku i natki pietruszki. Przygotowanie jest bardzo proste. Jest to danie nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Makrela jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak białko, witamina D i kwasy omega-3. Natomiast buraki to źródło antyoksydantów i składników mineralnych. Jeśli szukacie pomysłu na zdrową i pyszną kolację, polecam Wam spróbować tego przepisu.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 94
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 94
Składniki
Oczyść makrele, umyj je i skrop sokiem z połowy cytryny. Posól i popieprz według gustu. Oczyść buraki, usuwając skórki i końcówki. Następnie pokrój je w cienkie plastry, o grubości ok.2-3 mm. Cebulę również pokrój w krążki, o grubości podobnej do plastrów buraków. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż warstwę plastra buraków i cebuli. Dodaj również 2-3 gałązki tymianku, które dodadzą aromatu potrawie.
Na burakach ułóż makrele. Do wnętrza każdej makreli włoż pokrojoną w krążki cebulę oraz natkę pietruszki. Całość skrop oliwą z oliwek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Gotową potrawę możemy podać z ryżem lub gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!