Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marmolada morelowa"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Morele umyj, skórkę natnij u nasady albo ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Owoce włóż do wrzątku. Po chwili wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Sparzone owoce obierz ze skórki, przekrój, wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kosteczkę. Wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i odstaw na noc.
Następnego dnia pomarańczę sparz, osusz, zetrzyj skórkę (tylko pomarańczową warstwę). Usuń białą wewnętrzną warstwę, miąższ pomarańczy pokrój na kawałki.
Skórkę oraz miąższ pomarańczy dodaj do moreli. Masę owocową zagotuj. Następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około godziny (aż morele rozpadną się i masa stanie się jednolita).
Jeśli chcesz by marmolada była wyjątkowo aksamitna, masę zmiksuj. Po zmiksowaniu jeszcze raz zagotuj. Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Postaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.Źródło: Tina