Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marmolada morelowa z bananami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 34
Składniki
Morele umyj, osusz, obierz ze skórki, przekrój na pół i i wyjmij pestki. Obrane połówki owoców włóż do rondelka z grubym dnem i zmiksuj blenderem. Jeśli nie masz blendera, możesz rozgnieść je na miazgę widelcem lub przetrzeć przez sito.
Do rondla z owocami dosyp cukier żelujący i, często mieszając, gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
Banany obierz, pokrój w plasterki i dodaj do rondelka. Gotuj razem jeszcze 1-2 minuty, aby plasterki bananów nie rozpadły się. Dopraw kwaskiem cytrynowym i wymieszaj.
Rozłóż powstałą marmoladę do czystych, wcześniej przygotowanych słoików (wraz z zakrętkami powinny być dokładnie wyparzone, osuszone, wciąż ciepłe) i starannie zakręć. Ustaw każdy słoik dnem do góry, a po chwili pasteryzuj ok. 20 minut.
Przechowuj słoiki w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 205 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie