Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marynowana karkówka"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 24
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 190
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 24
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 190
Składniki
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, wykrój 4 steki. Każdy kawałek natrzyj solą, pieprzem, mieloną kolendrą oraz słodką papryką.
Cebule oczyścić, pokrój w talarki, obrany czosnek posiekaj w plasterki. W wysokim i wąskim naczyniu układaj warstwami kotlety, przekładając je krążkami cebuli i plasterkami czosnku. Całość zalej mlekiem i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na cała dobę.
Następnego dnia karkówkę wyjmij z marynaty, osusz. Posmaruj kotlety sosem sojowym. Ułóż na rozgrzanej patelni grillowej i smaż, obracając, do miękkości. Możesz też użyć zwykłej patelni i usmażyć mięso na oleju.
Obrane jabłka zetrzyj na tarce, podduś z 2-3 łyżkami wody. Zalej przecierem pomidorowym. Duś razem 5 min. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Podawaj do karkówki. Ozdób danie ziołami.
czas ok. 30 min; porcja – 480 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety