Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazowieckie placki ziemniaczane z grzybami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 256
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 33
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 256
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 33
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Składniki
Obłożenie: grzyby oczyść (z maślaków usuń skórkę), umyj i dobrze osusz. Cukinie i dymki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby. Smaż je na dużym płomieniu, aż puszczą sok. Wtedy zmniejsz płomień i duś dalej przez 30-40 minut.
Placki: ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj jajka i mąkę. Przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą tymianku. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta ziemniaczanego. Formuj duże, grubsze placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.
Do grzybów dodaj pokrojone cukinie. Smaż kilka minut, mieszając. Gdy cukinia ładnie się zrumieni, wrzuć dymki. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smaż jeszcze chwilę.
Potem grzyby z warzywami rozłóż na plackach. Ew. udekoruj listkami natki. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
ok. 75 minut, 1 porcja ok. 650 kcalŹródło: Tina