Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Męcybuły to danie, które pochodzi z województwa świętokrzyskiego. Dość zabawna nazwa wzięła się z tradycji, która głosi, że dziadek ze względu na swój wiek i stan uzębienia, nie był w stanie pogryźć większości składników potraw. Właśnie dlatego męcybuły są miękkie, puszyste i pyszne.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 496
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 77
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 158
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 496
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 77
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 158
Składniki
Przygotuj najpierw farsz. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na odrobinie oleju. Bułkę namocz w wodzie. Zmiel mięso, dodaj cebulę, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, natkę pietruszki do smaku, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw farsz. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Ugotuj w osolonej wodzie, w tradycyjny sposób. Odcedź i odstaw do ostudzenia.
Przeciśnij ziemniaki przez praskę, zemlej w maszynce albo mocno rozgnieć je tłuczkiem. Powinny mieć konsystencję puree. Dodaj do ziemniaków mąkę ziemniaczaną i jajko. Dosyp sól i odrobinę pieprzu. Zagnieć ciasto, powinno mieć jednolitą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
Pokrój na równe części. Każdą z nich delikatnie rozpłaszcz w ręku i wypełnij przygotowanym wcześniej farszem. Zagotuj wodę w garnku, lekko ją posól. Gotuj męcybuły partiami, najlepiej 8-9 minut od momentu wypłynięcia na średniej mocy palnika.