Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Melonowa przystawka"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1149
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 654
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 227
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1149
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 654
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 227
Składniki
Melon opłucz, przekrój na połówki. Usuń nasionka. Za pomocą specjalnej łyżeczki wydrąż z miąższu kuleczki. Jeśli nie masz takiej łyżeczki, pokrój miąższ w kostkę.
Kuleczki mozzarelli osącz na sicie ze słonej zalewy. Włóż do dużej salaterki lub ułóż na półmisku. Wymieszaj z kulkami melonowymi. Pomiędzy nimi dekoracyjnie poukładaj plasterki szynki dojrzewającej.
Opłucz pod bieżącą wodą, a potem osusz w specjalnej wirówce lub na ręczniczku garść liści sałaty. Porwij je na kawałki. Umyj i osusz kilka listków bazylii. Dodaj do melona .
Sparzoną pomarańczę przekrój na pół, wyciśnij sok. Połącz go z oliwą. Powstały sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Skrop melonową przystawkę tuż przed podaniem.
Czas ok. 20 min; porcja – 250 kcal, cena 3,20 zł.
Kulki melona możesz zastąpić kulkami z dojrzałego arbuza.Źródło: Świat kobiety