Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mielona łopatka z makaronem"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5237
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5237
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Składniki
Makaron ugotuj al dente. Odcedź (nie przelewaj zimną wodą!), zachowaj 1/3 szkl. wody z gotowania. Makaron zostaw na sitku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
Rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż mięso, cebulę i czosnek, podsmaż. Wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. Dopraw solą i pieprzem, podgrzej. Wrzuć brokuły.
Paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj z makaronem, mięsem i pomidorami. Nałóż do naczynia do zapiekania. Ser zetrzyj na grube wiórki, połowę wymieszaj ze śmietaną.
Zalej zapiekankę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Zapiekaj 20–25 minut. Posyp resztą sera i piecz, aż ser się rozpuści.
Podawaj od razu z surówką z kapusty pekińskiej, polaną keczupem lub sosem paprykowym typu ajwar.
Na później
Zapiekanki makaronowe możesz mrozić – podziel je na porcje, włóż oddzielnie do pojemników lub woreczków.Źródło: Naj