Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne mielone podane z lekko ostrym sosem porowym i kaszą kuskus. Prosty pomysł na smaczny obiad:)
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1221
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1221
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Przygotowujemy mielone: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy mięso mielone wieprzowe /u mnie z łopatki i karkówki/, wbijamy jajko,dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy pulpety i smażymy na rumiano na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Przygotowujemy sos: na drugiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz /polecam masło klarowane/ i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy 2-3 min. by się zeszkliły ale nie zrumieniły. Następnie dodajemy oczyszczony, pokrojony w cienkie pół plasterki por i podsmażamy 4-5 min często mieszając. Do pora wlewamy bulion i na małym ogniu dusimy wszystko razem do czasu aż por będzie miękki. Na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i doprawiamy do smaku. Całość mocno podgrzewamy ciągle mieszając ale nie zagotowujemy. Mielone podajemy z sosem i kaszą kuskus, ryżem, ziemniakami lub kaszą gryczaną.