Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 218
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 218
Składniki
Boczek usmażyć na patelni. Mięso wybrać do salaterki. Na patelnię dodać olej rzepakowy. Do salaterki dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w kostkę ogórki. Dodać łyżkę posiekanego koperku. Wymieszać. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, musztardę. Pomieszać. Dodać przyprawę staropolską (czosnek, majeranek, cebula, tymianek, kminek, oregano, imbir), pieprz młotkowany z kolendrą i sól smaku. Wyrobić mięso. Nabierać porcję mięsa jak na kotlety mielone. Rozpłaszczać masę na dłoni i smarować musztardą. Nakładać farsz z boczku, ogórka i cebuli. Łączyć brzegi i formować kotlety-zrazy. Obtaczać w mące pszennej. Smażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, na tłuszczu z wytopionego boczku pomieszanego z olejem rzepakowym. Jak już wszystkie kotlety-zrazy znajdą się na patelni to dodać gorącej wody z czajnika. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Gotować ok 30 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Kotlety wyjąć na półmisek. W pól szklance zimnej wody wymieszać łyżkę mąki pszennej. Wlać na patelnię. Mieszać. Doprowadzić do zagotowania. Powstały sos ładnie się zagęści. Kotlety-zrazy przenieść ponownie na patelnię. Podawać np z ziemniakami i ulubioną sałatką. Smcznego