Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mielone z serkiem orzechowym"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 313
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1087
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1529
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 313
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1087
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1529
Składniki
Ewentualnie:
mała bułka kajzerka lub 1/2 zwykłej kajzerki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki drobno tartej marchwi.
Jajko umyj i rozbij do dużej miski. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj i również przełóż do miski. Następnie dodaj mielone mięso i połącz je z siekaną cebulą oraz jajkiem, dopraw solą i drobno mielonym czarnym pieprzem.
Dokładnie wymieszaj wszystkie . Jeśli kotlety mielone przygotowujesz z dodatkiem tartej marchewki oraz bułki kajzerki, bułkę namocz wcześniej w mleku, po kwadransie starannie odciśnij, dodaj do mięsa razem z marchewką i wymieszaj.
Z masy mięsnej formuj okrągłe kotlety, lekko rozpłaszcz je dłonią. Kotlety drobiowe panieruj w drobno mielonej bułce tartej i smaż na patelni na oleju.
Serek połącz z siekanymi orzechami, nałóż go na kotlety. Zapiekaj je 15 min w nagrzanym do 180° C piekarniku.
Kotlety podawaj z czerwoną kapustą przesmażoną z winogronami, posypane siekanymi pistacjami.
Warto wiedzieć: posiekaną cebulę, którą dodajesz do kotletów mielonych, wcześniej możesz sparzyć lub krótko przesmażyć na maśle – kotlety będą miały delikatniejszy smak.
60 minut Porcja: 415 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie