Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, prosta i tania do przygotowania, mięsna rolada, można ją jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się ją szybko (nie licząc czasu pieczenia). Można podawać ją z ziemniaczkami lub kaszą i surówką.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 106
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 67
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 106
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 67
Składniki
Marchewkę obrać i zatrzeć na tarce o grubych oczkach, ostawić. Młodą cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, położyć na sicie i oprószyć solą, wymieszać, odstawić by odciekła. Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, jajka oraz drobno pokrojoną cebulę. Doprawiać Vegetą, solą i pieprzem. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka, dosypać bułki tartej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na papierze do pieczenia o wymiarach około 25x30min rozprowadzić mięso mielone (cienką warstwę). Na nim układać równomiernie marchewkę, a na nie rozprowadzić odciśniętą z nadmiaru wody cukinię. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Za pomocą papieru zwinąć mięso w roladę. Mięso przełożyć do keksówki. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Piec pod przykryciem godzinę w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię aluminiową. Gdy boczek się przyrumieni, roladę wyjąć z piekarnika. Kroić, gdy trochę przestygnie.