Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mięsny tort na zimno"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27448
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 154
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1168
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27448
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 154
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1168
Składniki
czas ok. 120 min; porcja – 370 kcal, cena 2,20 zł
Cielęcinę oraz filet z indyka (lub inny kawałek indyczego mięsa) opłucz pod bieżącą woda, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przepuść przez maszynkę do mięsa razem z pozbawioną osłonki pasztetową.
Do rozdrobnionej w maszynce masy mięsnej wsyp łyżkę bułki tartej. Wlej dwie filiżanki mleka (po ok. 240 ml). Dodaj rozkłócone widelcem jajka. Masę starannie wyrób. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub bułki tartej.
Korniszony osącz z zalewy, odetnij końcówki, drobno poszatkuj. Dodaj do masy mięsnej razem z musztardą i łyżką drobno posiekanej natki. Masę starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Przełóż masę. Piecz ok. 60 min w temp. 180 st. Ostudź i dowolnie udekoruj.
<strong>Aneta Grzywna z Chełma</strong>Źródło: Świat kobiety