Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powoli zbliżają się walentynki, potocznie zwane świętem zakochanych, dla jednych są okazją, do sprawienia miłej niespodzianki drugiej połówce, a dla innych dobry dzień na podwojenie zysków. Nieważne czy pójdziecie gdzieś do restauracji czy zostaniecie w domu, warto spróbować migdałowego dorsza z frytkami z batatów i chrzanową pianką :)
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 167
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 371
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1120
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 167
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 371
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1120
Składniki
Oprócz łososia, dorsz to jedna z moich ulubionych ryb, głównie ze względu na umiejscowienie ości, które bardzo łatwo wyjąć :) Oczyszczenie fileta nie sprawi Wam trudności. Gdy już to zrobimy, nacieramy solą i pieprzem, i odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie obieramy batata, kroimy go w słupki i w miseczce mieszamy z przyprawami. Odstawiamy na bok, a następnie obieramy migdały ze skórki i w rozdrabniaczu do lodu, ścieramy je na pył. Możemy powoli nagrzewać piekarnik i wrzucić frytki. Pieczemy je w 200°C przez 20 minut, to jest dobry moment, aby przygotować dorsza. Filety moczymy w soku z cytryny, a następnie obtaczamy w migdałach, wstawiamy do piekarnika i pieczemy je aż do zarumienia posypki. Dzięki temu uzyskujemy prażone migdały z pysznym dorszem! Pod koniec pieczenia gotujemy mleko wymieszane z chrzanem, dodajemy do niego masło i ubijamy blenderem piankę. Wszystkie elementy wykładamy na talerz, można ułożyć piramidkę z batatów, pianki i dorsza, w takiej kolejności jak napisałem i dodać np. świeże liście szpinaku lub pomidorki koktajlowe do przybrania. Smacznego!