Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1249
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1249
Składniki
Udekorujmy rybę cząstkami cytryny i koperkiem.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy. Wsypujemy ryż, całość chwilę smażymy. Dodajemy skórkę startą z jednej cytryny, mieszamy.
Ryż zalewamy bulionem, prószymy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia. Następnie obniżamy temperaturę i na wolnym ogniu dusimy 10-12 minut. Cukinię i pomidory kroimy na kawałki, a oliwki na połowy. Mieszamy z ryżem i dusimy jeszcze 10 minut.
Oczyszczone filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na masie ryżowej. Ponownie przykrywamy i dusimy jeszcze 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.
Pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i drobno posiekaną pietruszkę mieszamy. Sosem polewamy gorące risotto.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 6,50 zł</strong>
Wartość odżywcza jednej porcji 340 kcal Białko 7 g/ Tłuszcz 12 g/Węglowodany 67,4 gŹródło: Rewia