Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodowy makaron z pistacjami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11010
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 270
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11010
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 270
Składniki
Czas ok. 60 min; porcja – 530 kcal, cena 3,50 zł.
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z odrobiną soli. Włóż makaron i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia.
Masło o temperaturze pokojowej pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miski. Dodaj ciepły makaron, mieszaj, aż masło się rozpuści.
Przygotuj cztery żaroodporne kokilki. Rozłóż w nich połowę wymieszanego z masłem makaronu. Dociśnij do dna. Pistacje drobno posiekaj. Połową posyp makaronowe gniazdka. Nałóż resztę spaghetti.
Kokilki wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut w 180 st. W tym czasie w rondelku zagotuj 150 ml wody. Wsyp cukier, gotuj 10 min. Dodaj sok z cytryny oraz miód. Gotuj syrop jeszcze 5 minut. Schłódź. Upieczone gniazdka wyjmij na talerzyki. Polej syropem, posyp resztą pistacji. Podawaj z jogurtem.
Sposób babuni
Niewłaściwie przechowywany makaron wietrzeje i traci smak. Dlatego należy go trzymać w szczelnie zamykanych pojemnikach albo szklanych słojach. Do spaghetti potrzebne są wysokie naczynia (słoje), bo makaronu nie należy łamać.Źródło: Świat kobiety