Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na szybki obiad lub ciepłą kolację wraz z dużą ilością warzyw? W takim razie miska zdrowia przypadnie Ci do gustu. To propozycja z delikatnymi klopsami i kolorowymi składnikami.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 169
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 874
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 169
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 874
Składniki
Zacznij od przygotowania klopsów z delikatnego mięsa mielonego. Włóż je do miski średniej wielkości, dodaj jajko, 3 łyżki bułki tartej, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość wyrabiaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Uformuj z mięsa mielonego kulki. Opcjonalnie możesz je obtoczyć w bułce tartej, np. pełnoziarnistej. Nie jest to jednak konieczne.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, a kiedy się podgrzeje, układaj klopsiki jeden przy drugim. Smaż aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony. W tym czasie przygotuj warzywa. Sałatę umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie porwij. Do każdej z miski ułóż po kilka kawałków.
Pomidory pokrój w ósemki. Ogórek obierz i posiekaj w plastry. Rzodkiewki także pokrój w plasterki. Paprykę umyj pod bieżącą wodą, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w paski. W każdej misce układaj obok siebie warzywa: pomidory, ogórki, paprykę i rzodkiewki. Na koniec dodaj usmażone klopsy i posyp wszystko sezamem. Opcjonalnie mogą to być też pestki słonecznika.