Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Morele w syropie"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 154
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1167
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 154
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1167
Składniki
Morele opłucz, osusz, przekrój na pół. Wyjmij pestki (nie wyrzucaj ich). Dwie szklanki wody wlej do garnka, wsyp cukier, gotuj na małym ogniu, aż powstanie dość gęsty syrop. Powoli li wkładaj morele, zagotuj. Ostudź.
Pestki morelowe roztłucz, wyjmij środki. Włóż do garnka, dodaj ocet i miód, mieszając, zagotuj. Morele w syropie ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu, do miękkości.
Wlej gorący ocet z miodem, wsyp goździki, wymieszaj. Owocami napełnij słoiki, szczelnie zamknij. Przechowuj w miejscu chłodnym.
<strong>Czas przygotowania 60 min. Ilość słoików po 0,5 litra 2. Cena za słoik 4,50 zł.
Przepis przysłał Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie