Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffinki francuskie z kalafiorem"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Marchew, ziemniaki, cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Mięso zrumień na 2 łyżkach oleju. Wymieszaj z warzywami i tymiankiem, zasmaż. Dodaj koncentrat i 70 ml bulionu. Duś 8 min. Dołóż pomidory, przypraw solą i pieprzem.
Kalafior podziel na różyczki. Gotuj 5 min w posolonej wodzie, odcedź. Ciasto lekko rozwałkuj. Wytnij 6 kółek o śr. 12 cm. Wylep nimi wgłębienia w formie na muffinki. Skrawki ciasta zagnieć, ponownie rozwałkuj. Z placka wytnij 6 kółeczek o śr 9 cm. Babeczki napełnij masą. Do każdej wciśnij różyczkę kalafiora. Przykryj kółeczkami. Posmaruj żółtkiem. Piecz 35 min w 175 st.
Pozostały kalafior oprósz kolendrą, smaż 12 min na oleju. Posyp różyczki cukrem. Gdy się skarmelizuje się, dolej bulion, zagotuj. Zagęść sosem pieczeniowym. Dodaj szpinak, duś 2 min. Jarzynką obłóż muffinki.Źródło: Tina