Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Muffiny ze szpinakiem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 719
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 142
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 719
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 142
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz, odetnij ogonki a liście pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, dodaj drobno posiekaną cebulę. Mieszając smaż aż się zeszkli. Wrzuć szpinak, smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do wystudzonego szpinaku dodaj pokruszony ser feta, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietanę oraz mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego okrągłą foremką lub szklanką wytnij kółka. Foremki na muffiny posmaruj pozostałym masłem i wyłóż krążkami ciasta, lekko je dociskając do spodu i boków foremek. Dno każdej foremki nakłuj widelcem, wypełnij farszem szpinakowo-serowym i zalej masą śmietanowo-jajeczną.
Wierzchy posyp startym serem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw foremki, piecz 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.
50 minut. Sztuka: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie