Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mus (terrina) z wędzonych ryb"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10146
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 250
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10146
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 250
Składniki
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw, by napęczniała. Wędzonego łososia w kawałku rozdrobnij widelcem, przełóż do miski, dodaj 20 dag śmietanki, chrzan oraz posiekany koperek, rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Pstrąga podziel na mniejsze kawałki.
Pozostałą śmietankę kremówkę ubij mikserem. Do rondelka wlej mleko, podgrzej, dodaj napęczniałą żelatynę, mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Do mleka dodaj 1-2 łyżki musu z łososia, wymieszaj. Przelej do pozostałej masy łososiowej, dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj.
Foremkę wyłóż plastrami łososia (tak, by wystawały). Przełóż do niej połowę masy i rozłóż pstrąga. Wyłóż pozostałą masę i przykryj wystającymi plastrami łososia. Włóż do lodówki.
80 minut. Porcja: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie