Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus wątróbkowy po lwowsku"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 27
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 27
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut. 1 porcja: 180 kcal. Cena porcji: 1,05 zł
Wątróbki oczyść, dokładnie wymocz, kilkakrotnie zmieniając wodę, osącz. Pieczarki oczyść, pokrój, smaż na maśle 1–2 minuty. Dodaj wątróbki i smaż jeszcze 5–6 minut, stale mieszając. Przestudź, następnie dwukrotnie zmiel z jajkami ugotowanymi na twardo. Dodatkowo zmiksuj w blenderze (masa pasztetowa powinna być bardzo gładka).
Surowe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka domieszaj do zmielonej masy, a białka ubij na sztywno. Pianę z białek ostrożnie połącz z masą pasztetową. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Szczelnie owiń folią aluminiową.
Włóż do większego naczynia z wrzątkiem, gotuj w kąpieli wodnej ok. 55 minut. Podawaj na białym pieczywie. Kromki posyp majerankiem.Źródło: Tina