Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mus z gęsich wątróbek"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 86
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 414
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 86
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 414
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Składniki
Wątróbki dokładnie umyj i oczyść z błonek. Włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na całą noc. Po tym czasie wątróbki umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj jabłko, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę korzenną, mieszając smaż ok. 2 min. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj wątróbkę (patelnia powinna być bardzo gorąca, by wątróbka nie zaczęła gotować się we własnym sosie).
Mieszając smaż 2 minuty (w środku powinny być miękkie). Wlej koniak lub whisky i smaż jeszcze ok. 1 min. Masło, które pozostało włóż do rondelka i roztop.
Do naczynia włóż przestudzone wątróbki, cebulę z jabłkiem, dodaj przestudzone masło, zmiksuj blenderem na gładki mus a następnie przetrzyj przez gęste sito. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mus przełóż do słoiczków, wstaw do lodówki, by zastygł. Podawaj ze świeżym pieczywem.
30 minut. Porcja: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie