Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Musaka mięsna"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14888
Polecam.
Odsłon: 488
Szybka i smaczna
Odsłon: 14888
Polecam.
Odsłon: 488
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mielone mięso, smaż kilka minut na małym ogniu.
Wlej czerwone wino, duś, aż odparuje. Wlej pomidory razem z zalewą, posyp oregano i cynamonem, wymieszaj. Duś na małym ogniu 30 minut. Jeśli potrzeba, mięso przypraw do smaku szczyptą soli oraz pieprzem.
Bakłażany (możesz je zamienić na cukinie) umyj, pokrój na dość cienkie plastry. Naczynie żaroodporne lekko polej olejem, ułóż warstwę bakłażanów.
Przykryj warstwą masy mięsnej, rozsmaruj, obficie posyp startym serem. W tej kolejności ułóż pozostałe warstwy. Na zakończenie posyp resztą żółtego sera.
Musakę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, piecz około 50 minut.Źródło: Chwila dla Ciebie