Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialny przepis na naleśniki bez dodatku jajka, mleka i mąki. Wystarczy zmiksować ze sobą 2 składniki: wodę i suche ziarna soczewicy. Placuszki możesz podawać jako deser lub danie wytrawne. W obu wersjach smakują wyśmienicie. Aby naleśniki wyszły smaczne, sprężyste i nie pękały, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze patelnia, na której smażysz placuszki, powinna mieć nieprzywieralną powłokę. Po drugie, zanim wylejesz na nią masę, rozgrzej ją na średnim ogniu, po czym natłuść odrobiną masła klarowanego. Po trzecie każdy z naleśników smaż z obu stron przez 1-2 minuty. Jeśli ciasto nie wyschnie odpowiednio, nie uda Ci się przewrócić placuszków na drugą stronę.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 490
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 70
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 147
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 490
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 70
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 147
Składniki
Soczewicę wsyp do kielicha blendera, zalej wodą i pozostaw na co najmniej 3 godziny, aby ziarna wchłonęły płyn.
Po upływie czasu dodaj szczyptę soli i zmiksuj całość na wysokich obrotach. Masa powinna być całkowicie gładka, bez widocznych kawałków soczewicy. W zależności od mocy blendera miksowanie może zająć od 3 do 5 minut.
Masło roztop i przełóż do małego naczynia.
Patelnie rozgrzej, następnie za pomocą sylikonowego pędzelka natłuść roztopionym masłem.
Porcje ciasta wylewaj na patelnię i rozprowadzaj po całej jej powierzchni. Naleśniki smaż z obu stron przez około 1-2 minuty.