Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Naleśniki biszkoptowe z mascarpone"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 487
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 487
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Składniki
Miksujemy żółtka z mlekiem, wodą, dwiema łyżkami cukru pudru i skórką z cytryny. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy stopione, letnie masło i mąkę. Mieszamy na jednolitą, gładką masę, a potem delikatnie łączymy z pianą.
Na dość mocno rozgrzanej, posmarowanej tylko raz patelni partiami smażymy puszyste naleśniki.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, następnie porcjami dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolity krem. Jeśli to konieczne, można go dosłodzić łyżką cukru pudru.
Naleśniki smarujemy kremem, składamy w kopertę lub zwijamy, dekorujemy truskawkami i podajemy. Z biszkoptowych naleśników można ułożyć warstwowo bardzo efektowny tort przełożony serem zmiksowanym z truskawkami i udekorowany świeżymi owocami.
Czas przygotowania: 45 minut. Cena jednej porcji około 2,80 zł.
Wartość odżywcza 1 porcji: 309 kcal, Białko: 11g, Tłuszcz 21 g,Węglowodany 34 gŹródło: Rewia