Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki można podawać na wiele sposobów, o czym doskonale wiedzą dawne gospodynie domowe. W przepisie z 1913 roku z książki Marii Ochorowicz-Monatowej znajduje się wyjątkowa pozycja. To naleśniki cytrynowe, orzeźwiające i przyjemne w smaku.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2100
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 950
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20952
Polecam.
Odsłon: 469
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2100
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 950
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20952
Polecam.
Odsłon: 469
Składniki
Mleko, mąkę, jajka i tłuszcz umieść w naczyniu. Delikatnie posól. Zmiksuj krótko składniki, aby się połączyły i nie miały grudek. Odstaw ciasto na 10 minut. Następnie usmaż naleśniki na suchej patelni.
Przygotuj teraz naczynie żaroodporne. Układaj po jednym naleśniku, posypując go cukrem, delikatnie skrapiając sokiem z cytryny i startą skórką. Powtarzaj w taki sposób, aby zrobić torcik. Możesz też układać je osobno na blaszce do pieczenia.
Wierzch wyłóż kwaśną śmietaną. Tak przygotowane naleśniki cytrynowe umieść na 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza.