Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy diabetycy mogą jeść naleśniki? Jak najbardziej, o ile najczęściej używane składniki zastąpi się ich dietetycznymi zamiennikami. Naleśniki dla cukrzyków nie powinny bowiem zawierać białej mąki, cukru ani wysokoprzetworzonych tłuszczów.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1985
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1985
Składniki
Rozkłóć jajka w mleku sojowym. Możesz też użyć innego napoju roślinnego (np. mleka migdałowego) lub wody. Do płynnych składników dodaj sól i erytrytol, a następnie stopniowo wsypuj mąkę, cały czas mieszając ciasto trzepaczką lub mikserem, by nie powstały w nim grudki. Powinno uzyskać konsystencję rzadkiej śmietany. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęste, dodaj więcej mleka, a jeśli będzie zbyt rzadkie – dosyp nieco mąki. Gotowe ciasto odstaw na około pół godziny, by składniki dobrze połączyły się ze sobą.
Ponownie wymieszaj ciasto na naleśniki. Rozgrzej patelnię na palniku o średniej mocy. Wlej na nią niewielką ilość oleju i rozprowadź po całej powierzchni. Następnie wylej na patelnię porcję ciasta – przy standardowej patelni naleśnikowej (o średnicy około 25 cm) będzie to niepełna łyżka wazowa. Rozprowadź ciasto równomiernie, ruszając patelnią. Smaż naleśnik przez około 30-45 sekund (aż lekko się zarumieni i łatwo „odejdzie” od patelni) po każdej ze stron. W ten sposób wysmaż całe ciasto, co pewien czas natłuszczając patelnię.
Tak przygotowane naleśniki możesz napełnić różnymi farszami – wytrawnymi albo słodkimi. Pamiętaj jednak, że naleśniki dla cukrzyków nie mogą powodować wahań poziomu glukozy we krwi. Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym!