Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Naleśniki migdałowe z kremem twarogowym"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 260
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 244
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 260
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 244
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Składniki
Naleśniki: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z solą, mlekiem i mąką. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie domieszaj do ciasta. Odstaw je pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie owoce umyj, osusz, większe sztuki pokrój na kawałki.
Małą patelnię (najlepiej z niskim brzegiem) mocno rozgrzej. Posmaruj cienko odrobiną klarowanego masłą. Wylej niewielką porcje ciasta. Rozprowadź ją okrężnym ruchem po całej powierzchni patelni. Usmaż cienki naleśnik. Z pozostałego ciasta oraz klarowanego masła usmaż kolejne naleśniki (w sumie zajmie to ok. 15 minut).
Śmietanę na krem ubij z cukrem waniliowym. Mielony twaróg utrzyj z cukrem na gładką masę. Ser delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną, likierem oraz migdałami. Na każdą wieżyczkę weź po 4-5 naleśników. Przełóż je przygotowanym krem oraz owocami. Przed podaniem torciki oprósz cukrem pudrem. Ew. udekoruj np. listkami mięty albo rozetkami bitej śmietany.Źródło: Naj