Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Naleśniki pszenno-amarantusowe"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 45
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 425
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 45
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 425
Składniki
Mleko kokosowe, przesianą mąkę pszenną, mąkę z amarantusa, jajka, sól, olej rzepakowy lub oliwę z oliwek i ekstrakt waniliowy (lub cukier z prawdziwą wanilią) miksujemy na jednolite ciasto bez grudek, o konsystencji dość gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Patelnię natłuszczamy tylko raz, na początku, i dość mocno rozgrzewamy. Partiami wylewamy na nią ciasto, za każdym razem mieszając, ponieważ mąka opada na dno.
Naleśniki amarantusowe można podawać zarówno na słodko, na przykład z konfiturami, prażonymi jabłkami, twarogiem z bakaliami, bitą śmietaną i owocami itp., jak i na ostro.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji około 4,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 128 kcal Białko 5,1 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia