Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować idealne naleśniki? Wbrew pozorom, nie jest to wcale łatwe. Nie mogą być ani zbyt cienkie, aby zbyt grube. Sekretem jest wyczucie, odpowiednia patelnia oraz dobry przepis. Na szczęście mamy dla was recepturę, która ułatwi wszystko.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 26
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1967
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 26
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1967
Składniki
Mąkę przesiej przez sito.
Jajka ubij w misce ze szczyptą soli. Najlepiej by powstał z nich puch.
Do jajek dodaj mąkę, wodę i mleko. Wymieszaj dokładnie na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest za gęste, to możesz dodać trochę wody gazowanej lub mleka. Jest za rzadkie? Bez obaw. Dosyp trochę mąki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub masła klarowanego. Wlej porcję ciasta np. za pomocą chochli do zupy. Weź patelnię do ręki i krążąc nią rozprowadź ciasto po całej powierzchni. Smaż około 30 sekund z każdej ze stron. Naleśniki powinny być usmażone na złoty kolor.
Naleśniki te świetnie pasują jako baza do dań słodkich oraz wytrawnych. Smacznego!