Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki z jabłkami"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 95
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 162
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 540
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 95
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 162
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 540
Składniki
Jajka rozkłóć w misce, dodaj szczyptę soli. Wsyp przesianą mąkę, wlej mleko i wodę mineralną. Ubij na gładkie ciasto. Odstaw je na 30 min, aby zgęstniało.
Po?tym czasie rozgrzej średniej wielkości patelnię, posmaruj ją olejem. Usmaż 8 cienkich naleśników. Zdejmij z?patelni i?przykryj.
Jabłka umyj, osusz, obierz ze?skórki (jedną ćwiartkę pozostaw ze skórką, odłóż). Pokrój w?półplasterki, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Jabłka skrop sokiem z?cytryny, aby nie ściemniały.
Kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Naleśniki (lekko schłodzone) obkładaj plasterkami jabłek, posypuj cynamonem. Nakładaj po 1 łyżce ubitej kremówki, zwijaj ruloniki. Przed podaniem dekoruj resztą bitej śmietany, cynamonem oraz plasterkami jabłka ze skórką.
Czas ok. 30 min; porcja – 390 kcal, cena 1,50 zł.
Do smażenia naleśników najlepsza jest patelnia z idealnie płaskim i grubym dnem (może być teflonowa). Warto zaopatrzyć się w specjalną patelnię o niskich brzegach, dzięki którym naleśniki łatwo jest przewracać.Źródło: Świat kobiety